2023_2024

Zeměpisná listopadová exkurze

image_print

3.11.2022 se skupina složená z žáků a žákyň 9. ročníku za doprovodu Mgr. Tomáše Randýska a Marka Mikla vydala na již tradiční exkurzi po zajímavostech zdejšího kraje. Jako první stanoviště jsme zvolili přírodní hrazené jezero na Jezernici pod Soláněm, jako druhé potom přirozený vývěr ropy v obci Korňa na Slovensku. Kolem oběda jsme se přesunuli na podrobnou prohlídku přehrady Šance.  Po krátké zastávce na benzinové pumpě ve Frýdku-Místku jsem pokračovali do Ostravy na zdejší haldu Ema. Posledním stanovištěm naší exkurze byl Bělotín, kde je rozhraní úmoří Černého a Baltského moře. Počasí nám přálo více než dost, akce byla akční a doufáme, že si žáci i odnesli potřebné vědomosti, což ukáže blízký zeměpisný exkurzivní exkluzívní test. Děkujeme tímto za adresný příspěvek do Nadačního fondu školy, který podpořil tuto akci, firmám : NOCTUAM Ing Jiří Sladovník, INGPRO Ing. Pavel Cabák a DEZA a.s.

Obrázky z akce naleznete zde.

 

Příspěvek od Lucie Hanskutové:

V pátek 3.11. se zájemci z devátých tříd vydali na zeměpisnou exkurzi na pět zajímavých míst v našem okolí.

Počasí nám moc nepřálo. Celou cestu pršelo. Prvně jsme se dojeli do Velkých Karlovic. Chvíli jsme šli do kopce, ale po chvíli jsme spatřili jezero Jezerné. Vyslechli jsme si, že jezero vzniklo sesuvem půdy před mnoha lety. Lidé si tuto záhadu vysvětlovali různými pohádkovými postavami, jako čerty nebo draky. Jednu z těchto legend zapsal do své knihy K. J. Erben. A protože stále pršelo nasedli jsme do autobusu a jeli dál.

Další zastávka byl Korňanský ropný pramen na Slovensku. Ověřili jsme, že je to ropa zapálením kahanu namočeného v ropě.

Další zastávka byla vodní nádrž Šance, která zásobuje vodou celé Ostravsko. Je to obrovská přehrada. Její hráz je dlouhá 342 m. Když jsme se pokochali neuvěřitelnou vodní nádrží, museli jsme zpátky do autobusu, protože déšť byl neústupný. Jelikož stále pršelo museli jsme vynechat čtvrtou zastávku, a to měla být Halda Ema. Tam jsme se bohužel nepodívali, ale měli jsme před sebou ještě pátou a poslední zastávku, a to Monument evropského rozvodí Odra-Morava. Do Černého moře se vlévá řeka Morava a do Baltského moře řeka Odra. Závěrem bychom chtěli poděkovat panu učiteli Randýskovi a paní učitelce Barošové.