AKTUALITY / AKTIVITY,  březen

INFORMACE VEDENÍ ŠKOLY OHLEDNĚ VÝSKYTU ČERNÉHO KAŠLE

image_print

 

Vážení rodiče, vážení zákonní zástupci !

Zasíláme vám  komentovanou informaci sestavenou z naší iniciativy k problematice výskytu onemocnění dávivého kašle (pertusse) v ZŠ Zubří vyplývající z Vyhlášky č. 389/2003 Sb., o systému epidemiologické bdělosti pro vybraná infekční onemocnění.

K výše uvedenému onemocnění se vztahuje příloha č. 3 vyhlášky, kde v čl. 7 písm. B jsou uvedena konkrétní Protiepidemická opatření v kolektivních zařízeních:

– dítě po laboratorně prokázaném onemocnění způsobeném Bordetella pertussis nebo Bordetella parapertussis je možné přijmout do kolektivního zařízení až po ukončení cílené léčby antibiotiky;

do kolektivního zařízení, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella pertussis, se nepřijímají neočkované či neúplně očkované děti ode dne vyřazení nemocného dítěte z kolektivu po dobu maximální inkubační doby, která činí 21 dní;

– o zařazení dětí do kolektivního zařízení, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella parapertussis, rozhoduje místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví;

– nevnímavé děti k nákaze způsobené Bordetella pertussis, očkované řádně a v termínech, mohou do kolektivního zařízení docházet;

– vnímavé děti k nákaze Bordetella pertusis z rodin, kde se vyskytlo onemocnění způsobené Bordetella pertusis, mohou do kolektivního zařízení docházet až po 21 dnech od posledního styku s nemocným.

Státní zdravotní ústav prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví ČR upozornil na rostoucí počty případů černého kašle již před několika týdny. Lze předpokládat, že se v letošním roce můžeme dostat na čísla více než 4 tisíce infikovaných. Jedinou spolehlivou ochranou je dodržování povinného očkování, v dospělosti pak přeočkování, přičemž první příležitostí je přeočkování proti tetanu ve 25. roce věku, kdy lze aplikovat trojkombinaci ochrany nejen proti tetanu, ale právě i proti záškrtu a černému kašli.

Pravidelné týdenní zprávy o vývoji počtu infekcí černým kašlem zveřejňuje Státní zdravotní ústav Praha na webových stránkách: https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/p/pertuse/aktualni-epidemiologicka-situace-ve-vyskytu-cerneho-kasle-v-cr/

 

 Opatření a doporučení školy:

Současně škola pokračuje v provádění vlastních opatření, tj. dezinfekce podlah, klik a madel přípravky s baktericidním účinkem a zvýšená četnost větrání vnitřních prostorů školy. Zaměstnancům poskytuje ochranné pomůcky v rámci BOZP. Na základě získaných informací od KHS škola provede poučení dětem ve smyslu hygienického zodpovědného chování vůči sobě a okolí.  Škola vyzývá rodiče ke stejnému přístupu, kdy není nutno povinně přistupovat k ochraně rouškami, stačí pouze dodržovat odstupy a nenechat nemocné děti navštěvovat školu. Škola je schopna technickými prostředky zajistit výuku on-line pro případy týkající se žáků/-kyní s černým kašlem.

Dále škola upozorňuje na možnost vyšetření typu kontrolního testu u dětského lékaře MUDr. Pospíšila v ordinaci v Zubří, nejlépe po dohodě s ordinací.

Škola vyzývá rodiče a děti ke konání, které nepovede k dalšímu šíření nákazy jak mezi děti, tak mezi zaměstnance školy, neboť jen takto lze udržet školu smysluplně provozuschopnou.

Škola upozorňuje zákonné zástupce na skutečnost, že byli takto řádně poučeni o znění zákonné legislativy tzn. vzali na vědomí lhůtu 21 dnů pro nutný odstup pro zachování neinfenkčnosti .

Dále  škola obdržela od KHS tuto informaci určenou původně jen pro třídy s nakaženými žáky:

 

Upozornění pro rodiče žáků 9. třídy Základní školy Zubří

Vážení rodiče, chtěli bychom Vás informovat, že nejméně u jednoho žáka ve třídě, kterou navštěvuje Váš syn/dcera, se laboratorně potvrdilo onemocnění dávivým kašlem (pertusí). V současné době probíhá toto onemocnění u naočkovaných osob většinou s lehčím průběhem a bez komplikací. Onemocnění je nebezpečné zvláště u malých dětí, které ještě nebyly naočkované proti pertusi. Nemoc se přenáší vzdušnou cestou při přímém styku s nemocným. Přenos předměty potřísněnými sekrety horních cest dýchacích je vzácný.

Inkubační doba nemoci je 7-21 dní, nejčastěji 7-10 dní.

Pokud by Váš syn/dcera dávivě kašlali, navštivte svého praktického lékaře, který posoudí jeho zdravotní stav a v indikovaném případě provede odběry na laboratorní vyšetření. (V této roční době je vysoký počet respiračních onemocnění a příčina kašle může být rozličná, např. nachlazení, virová etiologie, dále i alergický podklad, apod..

Takže pokud Vaše dítě kašle, nemusíte se hned znepokojovat, že se jedná o dávivý (černý) kašel.

Dále chceme upozornit, že i po proběhlém onemocnění a přeléčení citlivými antibiotiky může přetrvávat delší dobu tzv. rekonvalescentní kašel. V té době již osoba, která prodělala toto onemocnění, není infekční a může navštěvovat kolektiv.

Vaše případné dotazy rádi zodpovíme na tel. čísle 601 096 524.

Krajská hygienická stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně

Havlíčkovo nábřeží 600, 760 01 Zlín, oddělení protiepidemické, Marie Kovářová, odborný referent oddělení protiepidemické

Děkujeme za pochopení a věříme v úspěšné zvládnutí tohoto nepříznivého stavu.

 

                                                                                   S pozdravem  Mgr. Tomáš Randýsek, ředitel školy