březen

Zimní soustředění sportovní tříd 2024 bez sněhu

image_print

Zimní soustředění sportovních tříd se uskutečnilo od 25. února do 1. března 2024 a letos poprvé bez sněhu a lyžování.

Již před začátkem soustředění se vědělo, že sněhové podmínky v Karolince jsou špatné. Po jarních prázdninách skiareál už neotevřel, i přes velkou snahu lyžovat v jiném skiareálu se naše přání nesplnilo a tak 75 žáků sportovních tříd s týmem instruktorů ve složení Jiří Mika, Martin Hrstka, Tomáš Randýsek, Marek Mikl, Jaroslava Juříčková, Iva Malinová a Gabriela Cábová vyrazilo vstříc turistickému a horskému dobrodružství na hotel Čarták na Soláni.

Celý pobyt byl naplněn venkovními aktivitami zaměřenými na soutěže a poznávání blízkého okolí Soláně, Velkých Karlovic, vědomostními kvízy a soutěžemi. Za organizaci celotýdenního soustředění a velmi pestrého programu patří dík všem instruktorům, především p.uč. Ivě Malinové. Program začal v neděli večerním poučením o bezpečnosti a chování na horách a testem lyžařské průpravy a historie. Pondělní dopoledne jsme se všichni vydali na 10 km túru směrem na Vsackou Tanečnici a zpět, odpoledne se uskutečnil náročný crossový závod kolem vrcholu Soláně. V úterý ráno jsme vyrazili po červené turistické značce po hřebeni na vrchol Kotlová a přes Miloňov jsme sestoupili do Velkých Karlovic. Po zdolání 12 km nás autobus vyvezl zpět na Soláň, kde nás čekal odpočinek a večerní program s malým kvízem o historii Čartáku a se soutěžemi připravenými našimi 16 deváťáky. Středa se nesla v odpočinkovém duchu. Dopoledne čekala na žáky soutěž vědomostí a poznávání podle smyslů chuti, vůně, zraku a sluchu. Odpoledne si všechny třídy zahrály ve Velkých Karlovicích bowling. Večerní program byl zpestřen zajímavou besedou naší bývalé kolegyně, cestovatelky Růženy Janoškové, která se s námi podělila o zážitky z její cesty do Střední Ameriky. Poutavou prezentací „Putování za zaniklými civilizacemi“ jsme se přenesli do dvou středoamerických zemí Guatemaly a Hondurasu. Čtvrteční den byl zaměřen na hledání QR kódů a šifer s cílem uhádnout jméno slavného českého sportovce (tím byla naše nejlepší snowboardistka Eva Adamczyková) a fotbalová utkání mezi smíšenými chlapeckými i dívčími týmy. Odpoledne jsme navštívili krytý bazén v Rožnově a více než polovina žáků jela do Zubří povzbudit zuberské házenkáře na extraligové utkání HC Zubří – Lovosice. Čtvrteční večer je vždy hlavně pro naše deváťáky smutný, zažívají totiž poslední večer s poslední diskotékou.

Pátek dopoledne nás čekala slavnostní tečka za celotýdenním sportovním soutěžením a vědomostním snažením. Proběhlo vyhlášení všech výsledků a poděkování našim deváťákům za přípravu večerních programů. Závěrem: i když se nelyžovalo, program byl náročný a pestrý, ale i tak doufáme, že příští rok bude sněhu dost a my si pořádně zalyžujeme.

Test lyžařské průpravy a historie (jednotlivci):

6. třída: Vilém Krupa, 7. třída: Kristýna Švecová, 8. třída: Alena Opálková, Dominik Holiš, 9. třída: Vanesa Vojkůvková

Crossový závod družstev kolem vrcholu Soláně:

1. místo: Patrik Maceček, Johana Krupová, Sofie Křesťanová, Tomáš Bílek

2. místo: Magdaléna Pechová, Anna Minarčíková, Karolína Červenková, Jakub Juříček

3. místo: Marek Svak, Ondřej Vodárek, Barbora Kolečková, Vendula Románková

Kvíz o historii Čartáku (vítězné 2 družstva se stejným počtem bodů):

Družstvo č. 18: Denisa Hufová, Kristýna Švecová, Klára Trojáková, Tereza Piskořová

Družstvo č. 12: Vilém Krupa, Jaroslav Zeman, Matyáš Poruba, Jakub Randus, Viktorie Krupová

Soutěž vědomostí a poznávání podle smyslů:

Družstvo č. 2: Matyáš Rapant, Beáta Bolcková, Sofie Křesťanová, Tamara Vagáčová

Bowling:

6. třída: Marek Svak, Denisa Hufová (zároveň absolutní vítězka mezi všemi bowlinkáři)

7. třída: Jaroslav Zeman, Johana Krupová

8. třída: Štěpán Chovanec, Barbora Kolečková

9. třída: Filip Vičan, Viktorie Krupová

Hledání sportovce pomocí QR kódů a šifer:

Družstvo dívek: Veronika Němcová, Anna Minarčíková, Karolína Červenková, Alena Opálková, Julie Novotná

Družstvo chlapců: Marek Svak, Lukáš Koliba, Štěpán Chovanec, Tomáš Bílek

Za tým instruktorů Mgr. Gabriela Cábová

Fotografie ZDE.