2017_2018

Zeměpisná exkurze žáků 9. tříd

image_print

V úterý 7.11. jsme se vydali za doprovodu pana ředitele Tomáše Randýska a pana učitele Ladislava Zetka na zeměpisnou exkurzi.

půl osmé jsme se všichni teple oblečeni a s batohy naplněnými jídlem sešli před školou, kde nás vyzvedl autobus s milým panem řidičem. Jakmile jsme se usadili, tak jsme vyjeli směr Velké Karlovice, kde jsme navštívili hrazené jezero Jezerné. Na první pohled vypadalo obyčejně, ale pan ředitel nám vysvětlil, v čem spočívá jeho kouzlo. Všichni jsme si vyfotili tohle jezero, o kterém psal i spisovatel Karel Jaromír Erben.

 

 

Pokračovali jsme až na Slovensko, podívat se na ropný prameň Korňa. Jde o přírodní památku. Autobus nás vysadil u cesty a my, s panem ředitelem v čele, vyšli malý kopeček až k prameni. Vyzkoušeli jsme různé pokusy, abychom ověřili, že jde vážně o ropu. Viděli jsme, jak ropa bublá, a také změřili methan. Když jsme se provětrali, nasedli jsme zpátky do vyhřátého autobusu.

 

 

Jedna z nejdelších a nejzajímavějších zastávek byla vodní nádrž Morávka. Oproti předešlým zastávkám jsme tady měli průvodce, což byl přímo pan hrázný. Dovedl nás až pod hladinu vody, sešli jsme po několika schodech dolů pod zem. Tam jsme viděli dvě velké turbíny a zjistili, jak pracují, poté jsme prošli celou hráz. Podzemními chodbami jsme se dostali až až k řídicím prostorům. Kvůli nedostatku času jsme se nedostali úplně všude, ale i přesto jsme se dozvěděli spoustu informací, např. funkce této přehrady a spoustu dalších zajímavých věcí.

 

 

 

 

Naší poslední zastávkou byly budovy Hyundai v Nošovicích. Nejdříve jsme viděli video o výstavbě všech budov a jejich funkcích. Také jsme byli poučeni. Poté jsme dostali žluté vesty, ochranné brýle, sluchátko a rozdělili se do dvou skupin. Každá měla svůj vláček. Vláčky nás provezly všemi budovy, kde jsme viděli, jak se vyrábí různé díly a samotná auta. Řidič vláčku byl zároveň naším průvodcem, který nám vše popisoval do sluchátka. Když prohlídka skončila, tak nás čekala už jen cesta domů. Celou exkurzi jsme si moc užili, protože byla poučná, ale i zábavná. Tímhle bychom chtěli i poděkovat panu řediteli Randýskovi za to, že to pro nás zorganizoval a celou exkurzi společně s panem učitelem Zetkem zvládli s dobrou náladou.

 Za 9. ročníky napsaly: Denisa Mikulenková a Hana Fryšová