2017_2018

Cesta ZŠ Zubří sportovní ligou v házené

image_print


Žáci ZŠ Zubří se zúčastnili ve dnech 19. – 20. dubna republikového finále Sportovní ligy základních škol v házené. Hostitelem nám byla ZŠ Pionýrů Frýdek-Místek.

Cesta na závěrečný boj o pohár ministra školství pro nás začala kvalifikací v Olomouci. Zde jsme se úspěšně utkali s družstvy z Moravskoslezského kraje, reprezentovaného základní školou z Kopřivnice, a z Olomouckého kraje, který zastupovalo místní gymnázium. Obě tato utkání jsme úspěšně zvládli a díky přesvědčivým výsledkům postoupili.

Ve finálovém turnaji nás los poslal do skupiny s domácím družstvem ZŠ Pionýrů, Frýdek-Místek, a ZŠ Dobiášova, Liberec. Úvodní utkání, které otevřelo celý turnaj, jsme odehráli právě s domácími. Po vyrovnaném průběhu, kdy se skóre na ukazateli přelévalo z jedné strany na druhou, jsme se nakonec mohli radovat z vítězství o jedinou branku. Velice dramatický zápas plný zvratů nastavil turnajovou laťku opravdu vysoko. Ještě ten den jsme odehráli i své druhé utkání ve skupině. Libereckou školu jsme porazili bez větších potíží a už jsme mohli vyhlížet semifinálového soupeře z druhé skupiny. Tím pro nás byla ZŠ Újezd u Brna, která se umístila na druhém místě za ZŠ Jakuba Arbesa, Most. Druhou semifinálovou dvojici tedy tvořily školy z Frýdku a z Mostu.

Druhý den pro nás začínal již velice brzy, neboť jsme hráli časně ráno. Jak se ukázalo, s náročným programem jsme se vypořádali o poznání lépe než soupeř z Újezdu a jednoznačně postoupili do finále celého turnaje.

Očekávané finále, konané před televizními kamerami České televize, slibovalo krásný sportovní zážitek, protože soupeřem nám byla opět domácí ZŠ z Frýdku-Místku. Již po úvodním hvizdu rozhodčího bylo vidět, že kluci obou týmů do toho půjdou naplno a těch čtyřicet minut hrací doby bude velice náročných. Po takřka totožném průběhu jako v úvodním utkání přišla strhující koncovka. Nejprve jsme v oslabení dokázali překlopit vedení na svou stranu a soupeři tak zbývalo posledních pár vteřin na vyrovnání. Frýdek využil oddechový čas k naplánování poslední akce. Když to už vypadalo, že se nám podaří ubránit, míč se ocitl u hráče na křídle, který technickou střelou překonal našeho brankáře – a už jsme neměli čas zareagovat. Rozhodnout tak musely sedmimetrové hody. I v těch jsme začali lépe a hned první pokus brankář Jakub Cibulec dokázal zneškodnit. Bohužel naše dva neproměněné pokusy proti jednomu soupeřovu znamenaly, že se musíme spokojit s druhým místem.

Po prohraném finále pro nás nebylo lehké radovat se z poháru, medailí a především krásného výsledku. Až po odeznění emocí si můžeme říci, že druhé místo v České republice ve školní házené je obrovský úspěch. Tento úspěch byl umocněn zařazením dvou našich hráčů do all-star teamu sportovní ligy – Tomáše Randýska (levá spojka) a Jonáše Jurajdy (pivot).

Sportovní ligu v házené základních škol jsme si pořádně užili. Kluci poprvé mohli nastoupit v živém vysílání televizního přenosu, byli probíráni komentátory a někteří zkusili odpovídat na zvídavé otázky přímo před kamerou. Tím, že tento nezapomenutelný okamžik s nimi mohla sdílet celá republika, i tím, že ve finále to byl opravdu boj, získali kluci velice cenné zkušenosti, které mohou zužitkovat v dalších sportovních kláních. Již nyní vyhlížíme příští rok, kdy budeme chtít zopakovat tento úžasný výsledek s možná ještě o stupínek šťastnějším koncem.

Stříbrné medaile získali:

brankáři: Jakub Cibulec, Tomáš Rybiář,

hráči: Tomáš Skýpala, Štěpán Vlk, Martin Adam, Jiří Zeman, Tomáš Randýsek, Štěpán Fiala, Petr Kavka, Jakub Hanskut, Ondřej Krupa, Tomáš Kyryljuk, Jonáš Jurajda, Štěpán Janošek.

 

Matěj Šustáček, ZŠ Zubří