2017_2018

3. MÍSTO V SOUTĚŽI „PŘEMĚNA ODPADŮ NA ZDROJE“

image_print

Pěstujeme pro otakárky – projekt žákyň předmětu pěstitelské práce přihlášený do soutěže vyhlášené Ministerstvem průmyslu a obchodu získal 3. místo v kategorii základních škol. Cílem projektu bylo šetrně k životnímu prostředí pěstovat kvetoucí rostliny (jejichž nektar je potravou pro dospělé motýly) a živné rostliny, na které dospělí otakárci fenykloví kladou vajíčka a živí se jimi jejich housenky.
Na podzim jsme začali tím, že jsme na rostlinách kvetoucích v okolí školy ponechali zvadlé květy. Odstřihli jsme je, až semena dozrála. Na semena jsme vyrobili obálky. K tomu posloužily čisté listy ze starých školních sešitů. Plevel ze záhonů, posečenou trávu, listí, kousky větví, kávovou sedlinu z učitelské sborovny, bioodpad z přípravy jídla v předmětu vaření – to vše jsme kompostovali. Na jaře jsme se pustili do výsevu. Vytvořili jsme štítky z popisovacích folií, abychom se ve vlastní minizahrádce vyznali. Semínka brzy začala klíčit. Bylo zapotřebí je přepikýrovat a později sazenice přesadit do tácků od zeleniny, kelímků od jogurtu nebo i od zmrzliny. V polovině května nastala vhodná doba k vysázení předpěstovaných rostlin do záhonů.
Na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže, jež se uskutečnilo v pátek 15. 6. 2018 v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR, jsme převzali diplom za 3. místo v kategorii základních škol za kreativní a originální využití výrobků s ukončenou životností a poukaz na zábavně vzdělávací akci pro školu v hodnotě 15 000 Kč.

Fotografie z vyhlášení výsledků zde.

Fotografie z tvorby projektu zde.