2019_2020

Archiv – Aj 6.A – Machalová

image_print

16th March:

Opakujeme sloveso být v minulosti (was, were).

  1. Zopakuj si slovíčka z lekce 3A (Pracovní sešit str. 76)
  2. Podívej se do Pracovního sešitu na str. 68, kde najdeš ve čtyřech tabulkách 3.1, 3.2, 3.3 a 3.4, zopakovány všechny tvary slovesa být v minulosti. 
  3. Pokud chceš tomu víc rozumět, podívej na skvělou rockin song

(K tomu jen malé dovysvětlení – otázka se tvoří výměnou slovesa a zájmena a pokud chcete vytvořit zápor – jsou tu na výběr jen dva tvary: wasn´t a weren´t. Tam, kde jste v kladné větě dávali was, je nyní wasn´t a tam, kde bylo were, je nyní weren´t.)

                                                … nebo ještě brilantnější, víc rockin song 🙂

(Malá nápověda 🙂  – when do we use – znamená – kdy používáme, singular znamená jednotné číslo, plural = množné číslo, amazing je úžasný a mice jsou myši. Zbytek společně 🙂

      4. Zkus si udělat cvičení 8a v učebnici na str. 33 (řešení příště:).

______________________________________________________________________________

17th March:

  1. Zkontroluj řešení z minulé hodiny. Učebnice str. 33, cvičení 8a (1 – were, 2 – weren´t, 3 – were, 4 – was, 5 – wasn´t, 6 – wasn´t, 7 – was, 8 – were, 9 – was, 10 – weren´t, 11- was, 12 – wasn´t, 13 – was, 14 – were)
  2. Zamysli se nad větami níže ve cvičení 8c na str. 33. Věty 1 – 8 se vážou k předchozímu emailu. Přečti si email (cvičení 8a) znovu a promysli si u každé věty, zda je T (true – pravdivá) nebo F (False – nepravdivá).            

(řešení ke kontrole: 1 F, 2T, 3F, 4F, 5T, 6F, 7F, 8F)

      3. Přepiš si do slovníčku slovíčka z lekce 3B (Pracovní sešit str. 76/77). Nauč se. 

      4. Přečti si text v učebnici na str. 34 ve cvičení 2b a zkus si ho přeložit. V článku se objevuje nový gramatický jev, všechna slovesa, která končí na -d, překládej v minulém čase. ( Příkladywe travelled = cestovali jsme, we arrived = přijeli jsme, a man checked = muž zkontroloval…)

      5. Následně si opiš do sešitu tyto dvojice sloves i s vysvětlením v závorce:

         check – checked

         arrive – arrived (sloveso končí na -e, připojujeme tedy už jen -d)

         grab – grabbed (krátké jednoslabiččné slovo se souhláskou na konci, to znamená, že se souhláska bude v minulém čase zdvojovat)

         travel – travelled (slovesa končící na l, budou l také také zdvojovat)

         try – tried (sloveso končí na -y, před kterým je souhláska, – y se bude tedy změkčovat a dopíše se -ed, tedy dohromady vznikne – ied)

      6. Aby to bylo zcela jasné, přečti si k tomu výklad a vysvětlení na str. 68 v Pracovním sešitě, oddíl 3.5 nazvaný Past simple affirmative – regular verbs (což v překladu znamená – Jak se tvoří minulý čas u pravidelných sloves)

P.S. Pravidelná slovesa v angličtině znamenají slovesa, u kterých je minulost vyjádřena jen koncovkou -d nebo -ed. Časování je pro všechny osoby stejné, to znamená, že sloveso bude mít u všech osob (já, ty, on, ona, ono, my, vy, oni) jen jeden tvar 🙂

Hodně zdaru a síly 🙂 Další hodinu budeme dále vysvětlovat a procvičovat 🙂

______________________________________________________________________________

19th March:

Hello, everyone 🙂

Na úvod trošku hravosti pro odlehčení 🙂 Jelikož se nyní věnujeme cestování,

prověřte zde, co si pamatujete: https://www.esolcourses.com/uk-english/elementary-course/travel-and-holidays/travel-picture-vocabulary.html

(Pokud narazíte na nový výraz, neváhejte si ho přepsat do sešitu – „Englishe“ a ověřit si jeho výslovnost v překladači na googlu 🙂 Snaživé šikulky ocením 🙂

2. Vypracujte si stranu 26 v Pracovním sešitě. Pokud máte, rovnou zkontrolujte. (cv. 1: 2 – a plane, 3 – a caravan, 4 – a campsite/a tent, 5 – a hotel, 6 – a suitcase, 7 – a trolley, 8 – a taxi)(cv. 2: 1 – passport, 2 – train, 3 – boat, 4 – caravan, 5 – ticket, 6 – a hotel)

3. Vypracujte si cvičení 3c na straně 34 v učebnici písemně do sešitu („Englishe“). Opište sloveso z učebnice a k němu dopište tvar v minulosti. Vzor máte uveden: open – opened (řešení příští hodinu)

4. Na závěr si ještě písemně vypracujte opět do sešitu (Englishe) cvičení 4 na straně 35 (stále v učebnici). Z uvedených výrazů utvořte správně celou větu v minulosti. Sloveso máte uvedeno v závorce za tečkou.

Vzor: We / tennis. – píšete – We played tennis. (řešení příští hodinu)

5. A nyní si to celé zopakujeme 🙂 Zhlédněte prosím: https://www.youtube.com/watch?v=QlZXd-m6Pdw

PS: Všimli jste si něčeho zajímavého? Hned u prvního slovesa want? Platí zde jednoduché pravidlo  – slovesa, která končí na -t nebo -d, se budou v minulosti číst s ID na konci. Dvojici want – wanted, pak čteme WONT – WONTID.

And that´s all for today, wish you all the best and lovely spring days 🙂 Take care! 🙂

Pro případné dotazy pište na můj email: adrimachalova@gmail.com.

______________________________________________________________________________

23rd March: 

Hello, everyone. I hope that everyone is doing fine 🙂 Doufám, že jste všichni v pořádku 🙂

  1. Nejprve slibované řešení z cvičení 3c ze strany 34 z učebnice: (open – opened, travel -travelled, phone – phoned, play – played, like – liked, stop – stopped, close – closed, want – wanted, collect – collected, practise – practised)
  2. Poté zkontrolujte, zda máte správně cv. 4 ze strany 35 v učebnici:        (We played tennis. I tried to speak Spanish. It rained on our last day. We watched DVDs in our hotel room. I phoned my friends at home. We walked to the beach. We visited Granada. We travelled around Spain by bus.
  3. Minule jsme si naťukli výslovnost oné -ed koncovky u sloves. Jak se to tedy vlastně čte? Velice jednoduše. Platí zde jednoduché pravidlo, že všechna slovesa budeme číst tak, že končí na d. (Příklad: open – opened čteme jako oupn – oupnd. ) Pozor ale, pokud vám bude končit sloveso na t, nebo d – budete číst id na konci. (Příklad: want – wanted – čteme jako wont – wontid).
  4. Přikládám video pro další příklady 🙂 Jen se dívejte a poslouchejte:) https://www.youtube.com/watch?v=4_s12MkuvFQ (PS: nedejte se vyděsit, že je to americká angličtina, je to stejné pro britskou 🙂
  5. Udělejte si cvičení 3 na straně 27 v Pracovním sešitě. (Do řádků 2 až 7 napište v minulém čase, co dělala Katarina každý den. Vzor máte v prvním řádku. Řešení příští hodinu.)
  6. A nyní hezky rytmicky 🙂 Opakujte s lektorem a pak sami 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=0b4rsDuzThE
  7. (Otázka ve videu: What did you do today? – znamená – Co jsi dnes dělal/dělala?ale k tomu více příště). Krásný den všem

_________________________________________________________________________

24th March:

Hello, everyone 🙂

  1. Zkontrolujte si nejdříve řešení cvičení 3 ze strany 27 v Pracovním sešitě. Zde: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200324_134221.jpg
  2. Dnes se podíváme na tvoření celého minulého času, to znamená:
  •           jak se tvoří otázka
  •           jak se tvoří zápor
  •           jak se tvoří krátká odpověď

     3. Podívej se do svého Pracovního sešitu na stranu 69, kde toto vše najdeš. Prozkoumej tabulky 3.6, 3.8 a 3.9. 

      4. A nyní to shrnu na jedné větě 🙂 Zapiš si ji i jako zápis do sešitu: 

     Tvoření minulého času (Past simple):

  •      Kladná věta:

      I watched TV in the evening.  – Díval jsem večer na televizi. (přidáme -ed)

  •      Záporná věta:

      I did not watch TV in the evening.  – Nedíval jsem se na televizi večer. 

     nebo I didn´t watch TV in the evening. (zkrácená verze, u té i zůstaneme)

  •      Otázka: 

     Did you watch TV in the evening? –  Díval ses na televizi večer?

  •     Krátká odpověď: 

    Yes, I did. nebo No, I didn´t. (Ano, díval jsem se. nebo Ne, nedíval jsem se.)

   Jak jste si všimli, je u tohoto času skvělé, že si stačí zapamatovat, že v otázce používáme pro všechny osoby tázací slovíčko DID na začátek otázky a v záporu používáme pro všechny osoby výraz DIDN´T před slovesem (v základním tvaru – infinitivu). Takže si jen musíte zapamatovat dvě slova – DID a DIDN´T a JE TO! 🙂

Pokračování ve čtvrtek 🙂

______________________________________________________________________________

26.března: 

Dobrý den, dnes budete mít všichni psací úkol. Na můj pracovní mail (adrimachalova@gmail.com) mi všichni, co můžete a pokud to Vaše podmínky umožňují, pošlete ve Wordu, který bude mít Vaše jméno jako název, nejméně deset vět v minulém čase, co jste všechno dělali, či nedělali, co se vše dělo a nedělo během Vaší vzdálené výuky. 

Použijte sloveso was a wasn´t – byl jsem, nebyl jsem. Were a weren´t – byli, nebyli.

A použijte i jiná slovesa, pokud budete chtít, která jsme zatím procvičovali. Můžete použít i zápor – např. It didn´t rain. – Nepršelo.

Těším se na Vaše výtvory, Vaši píli budu zohledňovat při hodnocení na konci roku.

V odkazu posílám vhodné výrazy, které můžete použít nebo brát jako inspirativní. Použijte samozřejmě své vlastní věty, příklady berte jen jako ukázku toho, jak tvořit minulost. 

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Nápověda-3.docx

______________________________________________________________________________

Zadání práce pro všechny na celý týden 30.3. – 3.4.: 

1.Vyzkoušejte si opakování was a were (byli, nebyli) online k naší učebnici:

(Ve cvičení doplňujte do vět was, wasn´t, were, weren´t. Závorka s not znamená, že máte dát zápor. See answers vám pak ukáže odpovědi.)

https://elt.oup.com/student/project/level2/unit3/grammar/exercise1?cc=cz&selLanguage=cs

2. A zde ještě v jednom cvičení online napište věty (slova jdou za sebou ve správném pořadí) v minulém čase. Jsou to všechno pravidelná slovesa (=koncovka -ed/-d za sloveso) a pokud tam uvidíte not, máte dát zápor (=didn´t travel).  

https://elt.oup.com/student/project/level2/unit3/grammar/exercise3?cc=cz&selLanguage=cs

3. Napište si do slovníčku slovíčka z lekce 3C (Pracovní sešit str. 77). Naučte se je 🙂

4. Udělejte si zápis do sešitu („Englishe“) , který je zde: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Minulý-čas-nepravidelná-slovesa-6.A-1.docx

Zkráceně to vypadá takto: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200327_180231-1.jpg

5. Zápor a otázka se bude tvořit naprosto stejně jako u pravidelných sloves. A zde vše názorně – jen si přečtěte:

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Minulý-čas-nepravidelná-slovesa-6.A.docx

6. Přepište si do do svého sešitu nebo Wordu ještě cvičení 2a na straně 36 v učebnici. Sloveso v závorce na konci máte dát do věty v minulém tvaru. Pozor  – jsou zde i pravidelná slovesa. Vaši práci mi pak pošlete ve Wordu nebo ofocenou ze sešitu se svým jménem na můj mail.

7. Udělejte si ústně ještě cvičení 1 na stran 36 v učebnici. K pěti větám máte přiřadit vhodný obrázek. K číslu tedy písmenko. Pro kontrolu se podívejte pak zde: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200327_181502.jpg


—————————————————————————————————————–


Zadání na týden 6.4. – 8.4.:

1.K našim nepravidelným slovesům v tomto týdnu přibude dalších šestzde:

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Dalších-šest-nepravidelných-sloves.docx

Zapište si je prosím do sešitu („Englishe“). 

2. Celkově náš seznam vypadá takto: 

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Seznam-nepravidelných-sloves-6.A.docx

Opakujte tento seznam se mnou:

3. Na naučení nepravidelných sloves (podívejte se na kompletní seznam do Pracovního sešitu na str. 79 ) jsou ideální kartičky z tvrdšího papíru. Pokud můžete, určitě si vyrobte. Z jedné strany si napíšete sloveso v infinitivu – případně i český překlad, z druhé strany – tvar v minulosti. Můžete si tam klidně poznamenat i výslovnost. Podívejte zde:

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200404_172701.jpg

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200404_172737.jpg

Cvičíte tak, že se podíváte na infinitiv a pokusíte se říct tvar v minulosti. Pokud nevíte, otočíte. A tak pořád dokola 🙂

4.Na str. 37 v učebnici ve cvičení 4a vidíte dva dopisy z prázdnin. Vaším úkolem je doplnit (přepiš si např. do sešitu) na vynechaná místa slovesa udaná pod číslem 1 (pro 1. dopis)a 2 (pro 2. dopis) ve správném tvaru v minulosti. Pozor – jsou zde pravidelná i nepravidelná slovesa.

4. A nyní zkontrolujte

http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200404_164151.jpg

5. A na závěr si zkuste jednoduchý školní test

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=63qawy3bEUWt0NnFCF7JKpM_H_Ykm_tEsn5nFhP2WqtUOE45QVNaT003S0RKUjRBU1RDM0ZQWUFaSS4u

Jméno pro vaše přihlášeni je:  zak1@zszubri.onmicrosoft.com a heslo: hesLO123

Přeji všem hezké Velikonoce 🙂

__________________________________________________________________________

Zadání pro týden 14.4 – 17.4.:

V tomto týdnu se podíváme na téma Velikonoc 🙂

(pokud byste si nevěděli rady, napište 🙂

___________________________________________________________________________

Zadání pro týden 20. – 24.4.:

  1. Zopakujte si nepravidelná slovesa z minulých hodin. http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/03/Seznam-nepravidelných-sloves-6.A-1.docx
  2. Vypracujte si v Pracovním sešitě:
  • cvičení 1, 2 na str. 28.
  • cvičení 4 na str. 29

      3. Zkontrolujte si:

      4. Úkol ke Dni Země (Mother Earth Day):

pošlete mi na mail, co máte na Zemi rád, co byste doplnili do např. těchto kolonek 🙂

a poetické okénko pro nadšence: prozkoumejte básničky. Rozumíte? 🙂

_____________________________________________________________________________

Zadání pro týden 24. – 30.4.:

  1. Opište si do slovníčku slovíčka z lekce 3D (Pracovní sešit str. 77).
  2. V učebnici na str. 38 si poslechněte komiks Mut´s holiday. (Klikněte na Page 38, Exercise 1a. V poslechu je pár odchylek od učebnice, ale to nevadí 🙂 https://elt.oup.com/student/project/level2/unit3/audio?cc=cz&selLanguage=cs
  3. Zkuste si komiks přeložit. Pokud to moc nepůjde, podívejte se zde: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/04/Mut´s-holiday-překlad.docx
  4. Podívejte se na cvičení 2 na str. 39 v učebnici. Věty si zkuste přeložit. Pokud nevíte, podívejte se zde: http://www.zszubri.cz/wp-content/uploads/2020/04/Překlad-cvičení.docx Pošlete mi řešení ke každé větě, jestli je F (nepravdivá) nebo T (pravdivá). Stačí číslo a F nebo T.

————————————————————————————————————

Zadání na týden 4. – 7.5.:

Tento týden se budeme zabývat otázkou v minulém čase prostém:

  1. Zhlédněte nejprve následující videa na osvěžení: zde a zde
  2. Přečtěte si další příklady: zde
  3. Vyzkoušejte si tvoření otázky v minulém čase v online cvičení k naší učebnici (vybírejte správnou verzi): zde
  4. Otestujte se na otázky s was, were a did: zde

_________________________________________________________________________

Zadání na týden 11. – 15.5.:

  1. Zkuste si procvičit minulý čas v interaktivním videu: zde
  2. V Pracovním sešitě si vypracujte na str. 30/cvič. 2 a na str. 31/ cvič. 4 (ofoťte a pošlete)
  3. Přečtěte si článek Holidays (jen ten vlevo) na str. 40 v učebnici.
  4. Poslechněte si vyprávění o dovolených: zde (Klikněte na Page 39)

__________________________________________________________________________                  

Zadání na týden 18. – 22.5.:

Tento týden opakujeme minulý čas: 

  1. Zkontrolujte si řešení úkolů zminula: (Pracovní sešit str. 30/cv. 2) zde a (PS str. 31/cv. 4) zde
  2. Zkuste si procvičit minulý čas na interaktivních pracovních listech:
  • sloveso být v minulosti: zde

(klikněte na šipku a správně vyberte – až budete hotovi, klikněte na Finish a Check my answers a na svém testu uvidíte nahoře bodové hodnocení)

  • doplňte správně was nebo were (kde je fajfka) nebo wasn´t nebo weren´t (kde je křížek): zde
  • spojte správně infinitiv s minulým tvarem: zde
  • klikněte na správnou variantu v záporné větě v minulosti: zde

_______________________________________________________________________

 Zadání na týden 25.5. – 29.5.:

  1. V Pracovním sešitě na str. 79 máme seznam nepravidelných sloves. Z časových důvodů přecházíme nyní na úspornější variantu. Zde seznam nejdůležitějších prvních dvaceti sloves. Mnohé již znáte. Učte se a procvičujte 🙂 Kontrola výslovnosti zde.
  2. V Pracovním sešitě si na str. 32 vypracujte cvičení 2,3 a 4. Kontrola zde a zde.
  3. Minulý čas si můžete procvičit opět interaktivně:
  • přesuňte slovesa na správné koncovky v minulém čase zde
  • podle ampliónku vepište vhodné sloveso z horního seznamu zde
  • přesunujte slova do prázdných políček, aby vznikla záporná věta se správným slovosledem zde

___________________________________________________________________________

Zadání na týden 1. – 5.6.:

  1. Opakujte si nepravidelná slovesa (viz zadání zminula)
  2. Pracovní sešit str. 33/cv.5  – vypracujte si a pošlete mi ofocené
  3. Pracovní sešit str.33/cv. 6 – vypracujte si (kontrola zde)
  4. Zkuste si cvičení – klikejte na slova ve správném pořadí zde

___________________________________________________________________________

Týden 8. – 12.6.:

  1. Doučte se nepravidelná slovesa (od 21.): zde
  2. Projděte si slovíčka z 3. lekce English across the curriculum (PS str.77)
  3. Přečtěte si článek v učebnici na str. 41
  4. Poslechněte si obdobu tohoto článku: zde (záložka Page 41) Rozuměli jste? 🙂