2023_2024

HABSBURSKÁ VÍDEŇ

image_print

HABSBURSKÁ VÍDEŇ

 

V pondělí 19. června 2023 se žáci osmých ročníků vypravili na dějepisnou exkurzi s názvem Habsburská Vídeň.Vyjíždělo se v 5:00 hodin ráno od nové školy, za doprovodu našich pánů učitelů Cabáka a Václavíka. Průvodcem na naší exkurzi byl pan doktor Kočí, který nás již během jízdy upozorňoval na zajímavá místa, která jsme míjeli.

Prohlídka samotné Vídně začala v 10:00 u zámku Schönbrunn, který byl letním sídlem Habsburků. Poté jsme se šli podívat k Neptunově fontáně, která je spolu s kolonádou Gloriette v zahradách zámku Schönbrunn. Dozvěděli jsme se, že v zámecké zahradě je také malá zoologická zahrada, nebo že když bylo hezké počasí, tak se celá rodina Habsburků vydala na celodenní výlet ke kolonádě Gloriette, která je jen pár metrů na kopečku za zámkem.

Následně jsme se vydali k autobusu, který nás zavezl k památníku Marie Terezie. Poté jsme šli na Heldenplatz, který se nachází v areálu hradu Hofburg. Dále naše kroky směřovaly přes ulici Kohlmarkt plnou luxusních obchodů ke katedrále sv. Štěpána. U katedrály jsme dostali nějaký čas na nákup suvenýrů, popřípadě občerstvení nebo jsme se mohli jen kochat krásou zdejších památek. Po rozchodu jsme se vydali směrem k památníku Alžběty Bavorské, který se nachází kousek od nově zrekonstruované budovy parlamentu, který jsme také během dne měli možnost spatřit, poté nás čekala cesta zpět k autobusu a všichni se už těšili na naši poslední zastávku. Tou byl zábavný park Prater. Tam nám páni učitelé dali 90 minutový rozchod, hned na to se všichni rozeběhli prozkoumat a užít si různé atrakce včetně jedné z dominant Vídně – Vídeňského kola. Po náročném, ale i přesto velmi zajímavém dnu nám zbývala už jen cesta domů. Do Zubří jsme přijeli okolo půl desáté.

Chtěli bychom poděkovat pánům učitelům, že nám umožnili na výlet jet, panu Kočímu za zajímavé informace a také pánům řidičům, že nás bezpečně dopravili do Vídně i zpět. Na výlet do habsburské Vídně všem zůstanou nezapomenutelné zážitky. Auf Wiedersehen!!!

 

                                                                     Julie Novotná, Tereza Piskořová a Tereza Andrýsková, 8. A

Obrázky najdete zde: