2016_2017

Lyžařský výcvik zuberských sportovních tříd

image_print


Viděli jste v neděli 26. února před školou velké srocení dětí s batohy, taškami a lyžemi? Tak to jsme odjížděli na Čarták za týdenním dobrodružstvím na chatě, ale hlavně, to doufám, za lyžováním na svahu v Karolince. Do čeho jdou, nevěděli jen šesťáci, ostatní jsou už zkušení borci z minulých let.

V pondělí dopoledne se každý předvedl s tím, co pro něj znamenají lyže na nohou a byl předán svému týdennímu vedoucímu učiteli. Všichni vypadali s přidělením spokojeni. A pak už jsme zkoušeli lyžařskou abecedu na svahu. Ti, kteří si netroufali až na nejvyšší bod sjezdovky, brousili svah a učili se lyžařským pohybům hned u výjezdu vleku na malém lanu. Ale už další dny se se svým instruktorem Matějem Šustáčkem posouvali výš a výš po sjezdovce, až ji dokázali sjet celou. My ostatní jsme taky den po dni nabírali víc a víc odvahy a naše jízdy nejen po sjezdovce, ale i úzkým průsmykem v lese získávaly na rychlosti. A nebyli bychom to my, kluci, abychom si nevyzkoušeli potajmu i skoky na lákavých  skokáncích. Na svahu se ale nic neutají a skokani byli po zásluze od svých vedoucích lapeni a náležitě slovně potrestáni… Nevadí, tak se vyřádíme jinde. Kde? No, přece na diskotéce, kterou každý večer pro všechny pořádali deváťáci. Některý večer přidali i zábavné hry.  A Adam Klestil, který večer moderoval, jeho maminka paní Petraa jeho babička Zdeňka Klestilová napekli nejen pro vítěze soutěží, ale pro celý kurz, krabici velikonočních perníkových zajíčků! Originální nápad oceněný blaženými úsměvy lyžařů. Moc děkujeme.

Ve středu za námi přijel pan Slovák z Horské služby a předvedl, jak se on a jeho kolegové starají o ty, kterým se někdy nepodaří zvládnout hory vlastními silami.

Čtvrteční závody udělaly tečku za naší výukou lyžování. Jako závodníci na Světovém poháru jsme se po odstartování vrhali do branek a řítili se do cíle.

A večer patřil nám všem, ale hlavně deváťákům, kteří zde byli naposled v takovém složení.  Důstojně se rozloučili připomenutím svých minulých lyžáků a závěrečnou „třískotékou“.

V pátek poslední balení, poslední úklid, poslední jídlo, poslední řícení se svahem.

A příští rok už šesťáci budou sebevědomí mazáci a přenechají nejisté pohledy příštím šesťákům, letošní osmáci převezmou vládu nad svými kamarády a atmosféru na svahu i večerní diskotéky budou určovat oni. Těšme se, určitě to zvládnou a my, učitelé s nimi!

O vaše děti se starali Gabriela Cábová, Jaroslava Juříčková, Alena Petruželová, Jiří Mika, Tomáš Randýsek a Matěj Šustáček.

Výsledková listina závodu:

Mladší žáci                                                                Mladší žákyně

  1. Tomáš Hronek 26,26 s 1. Nikol Šuplerová                 28,20 s
  2. Martin Zeman 29,36 s 2. Terezie Románková           30,01 s
  3. Marek Pšenica 29,51 s 3. Agáta Mičolová                 31,40 s

Starší žáci                                                                  Starší žákyně

  1. Jakub Tovaryš 26,63 s 1. Eliška Benová                    30,34 s
  2. Lukáš Melichařík 27,34 s 2. Kateřina Zapletalová          32,62 s           
  3. Ondřej Staňo 28,01 s 3. Hana Mikulenková             33,18 s

Nejlepší výsledky testu lyžařské průpravy:

Jan Hronek (9.A), Tomáš Skýpala (8.A), Ondřej Krupa (7.A), Martin Zeman (6.A)

Fotografie z lyžařského soustředění najdete zde.

Za tým lyžařských instruktorů Alena Petruželová