2018_2019

ZEMĚPISNÁ EXKURZE

image_print


Zeměpisná exkurze 2018

Stejně tak jako našim předchůdcům, i nám se letos naskytla jedinečná příležitost zúčastnit se zeměpisné exkurze. Naše výprava čítala celkem 4 zastávky představující různá odvětví české i slovenské chlouby, ať už v souvislosti s průmyslem, nerostnými surovinami nebo třeba vodním hospodářstvím.

Prvním cílem naší cesty se stalo hrazené jezírko „Jezerné“ skrývající se v objetí beskydských vrchů Velkých Karlovic. Jen málokdo by vodní plochu o takové velikosti považoval za významnou nebo něčím zajímavou, ale o pravém opaku jsme se mohli přesvědčit sami. Kromě podložených faktů jsme se ovšem seznámili i s tajemnou tváří tmavé jezerní hladiny opředené mnoha příběhy a legendami, kterými se dokonce inspiroval i sám Karel Jaromír Erben.

Po této návštěvě náš autobus zastavil až na území Slovenska, kde se nedaleko českých hranic skrýval další neméně důležitý bod naší cesty. Řeč je o unikátním ropném prameni Korňa, který se na první pohled nejspíš vážně nezdá natolik jedinečným, ale právě tento lehce přehlédnutelný úzký pramínek vyvěrající na rozbahněný povrch je ve střední Evropě, jakožto téměř jediný svého druhu, vysoce vážený. O přítomnosti ropy jsme se díky našim dvěma průvodcům panu učiteli Tomáši

Randýskovi a Marku Miklovi mohli přesvědčit na vlastní oči.

Zanedlouho jsme ovšem svého slovenského souseda nechali daleko za zády a rozjeli se směrem k řece Morávce, na níž byla v 60. letech 20. století vybudována stejnojmenná přehradní nádrž, náš další cíl. Po krátkém seznámení s její stavbou, funkcemi i historií jsme se vydali prozkoumat útroby přehradní hráze protkané mnoha různými chodbami. Na vlastní oči jsme se tak mohli přesvědčit o důležitosti vodního díla a během procházek tzv. štolami se také seznámit s veškerým systémem této nádrže.

Po této zajímavé zkušenosti na nás čekala poslední část našeho programu. Tou se stala návštěva průmyslové zóny Hyundai v Nošovicích. Nejprve jsme zde zhlédli krátký dokument, kdy jsme byli seznámeni se základními informacemi o výrobním závodě, avšak hlavní bod naší návštěvy nás teprve čekal. V první řadě jsme se na něj ale museli patřičně vyzbrojit. Vybaveni zářivě žlutou vestou a ochrannými brýlemi jsme se naskládali do dvou vláčků a vyjeli vstříc poznání výroby automobilů. V rámci komentované prohlídky nám tak bylo umožněno nahlédnout třeba do lisovny, svařovny i budovy na finální montáž automobilů a mimo jiné i do převodovkárny, která svou výrobou pokrývá i potřeby dalších významných automobilových společností. Tahle zastávka byla přinejmenším velmi zajímavá a není tak divu, že sklidila velký úspěch.

Z mého pohledu by se naše zeměpisná výprava dala nazvat neobvykle úspěšnou a ve jménu všech zúčastněných bych chtěla panu učiteli Tomáši Randýskovi a Marku Miklovi velmi poděkovat za realizaci celé akce.

 

Martina Majerová, 9. B



V úterý 6.11.2018 se skupina 9. ročníku za doprovodu Mgr. Randýska a Mikla vydala na již tradiční exkurzi po zajímavostech zdejšího kraje. Jako první stanoviště jsme zvolili přírodní hrazené jezero na Jezernici pod Soláněm, jako druhé potom přirozený vývěr ropy v obci Korňa na Slovensku. Kolem oběda jsme se přesunuli na podrobnou prohlídku přehrady Morávka a poté vrchol akce – automobilka Hyundai (Pokrok) v Nošovicích u Frýdku-Místku. Počasí nám přálo více než dost, akce byla akční a doufáme, že si žáci i odnesli potřebné vědomosti, což ukáže blízký zeměpisný exkurzivní exkluzívní test. Děkujeme tímto za adresný příspěvek do Nadačního fondu školy, který podpořil tuto akci, firmám : NOCTUAM Ing Jiří Sladovník,  INGPRO Ing. Pavel Cabák a DEZA a.s.

Obrázky z akce najdete zde.