2019_2020

Zimní soustředění sportovních tříd na Soláni 2020

image_print

Zimní soustředění sportovních tříd se konalo opět ve skiareálu Karolinka s týdenním ubytováním na hotelu Čarták na Soláni v týdnu od neděle 9. února do pátku 14. února 2020. Soustředění se účastnilo 73 žáků a 7 instruktorů z řad učitelů – Jiří Mika (vedoucí kurzu), Tomáš Randýsek, Matěj Šustáček, Martin Hrstka, Jaroslava Juříčková, Gabriela Cábová a Kateřina Ulrychová. Stejně jako v předchozím letech začal výcvik nedělním ubytováním na hotelu. Večerní program byl zaměřen na poučení o bezpečnosti a chování na sjezdovkách tak, abychom mohli hned v pondělí vyrazit na sjezdovku do Karolinky a mohli se tak zdokonalovat v lyžování.

Počasí nám přálo, i když bylo poněkud aprílové, někdy sluníčko, déšť a silný vítr.

V rámci programu, který letos pro všechny účastníky zajišťovala třída 9. A, byla každý večer diskotéka, společenské hry a také test lyžařské průpravy.

Ve středu odpoledne si všichni žáci zahráli bowling ve Velkých Karlovicích a večer byla pro ně zorganizována beseda s panem Zdeňkem Zerzáněm, dlouholetým záchranářem, který bezmála 20 let vedl Horskou službu Jeseníky. Pan Zdeněk Zerzáň nám poutavě vyprávěl nejen o zážitcích při záchraně lidských životů v horách. Jedinečným, ale dnes už zapomenutým „zimním“ sportovním výkonem, se před 40 lety zapsal pan Zerzáň do historie sportu. V roce 1980 sjel jako první na světě na lyžích nejvyšší africkou horu Kilimandžáro z jejího nejvyššího bodu. Další část svého vyprávění věnoval naší nejlepší sportovní gymnastce sedminásobné olympijské vítězce Věře Čáslavské. Od doby, kdy se připravovala na letní olympiádu do Mexika v Jeseníkách a on ji musel schovat před tehdejší sovětskou tajnou službou, byla po mnoho let jeho dobrou kamarádkou. Přijel do tělocvičny, sbalili věci, zašli za trenérkou a prchali pryč na Vřesovou studánku. Na paní Věru vzpomínal jako na člověka, ve kterém byla nesmírná síla a odhodlání. Věřil, že v roce 1968 z Mexika doveze zlato, ale že toho zlata bude tolik… (pozn.: v Mexiku získala čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile). Celá beseda byla zakončena pěknou prezentací fotografií již ze zmiňované expedice z Kilimandžára.

Ve čtvrtek se dopoledne uskutečnil závod ve slalomu, kterého se účastnili všichni lyžaři. Večer se vyhlašovaly závodu ve slalomu. Pátečním dopoledním lyžováním zimní soustředění sportovních tříd skončilo a opět se můžeme těšit za rok.

Poděkování patří všem žákům z 9. A, kteří se starali o celotýdenní večerní program

Výsledky závodu ve slalomu:

Mladší žákyně                                                          Mladší žáci_______________

  1. Michaela Radová 39,42 s                         1. Jan Románek          34,30 s
  2. Natálie Švecová 40,34 s                            2. Tomáš Pšenica        38,70 s
  3. Nela Fiedlerová 40,58 s                            3. Matěj Polehňák      39,38 s

Starší žákyně                                                            Starší žáci_________________

  1. Julie Zemanová 39,18 s                        1. Tomáš Hronek        35,93 s
  2. Klára Mikulenková 43,54 s                  2. Adam Chovanec    37,14 s
  3. Lucie Ondruchová 44,03 s                   3. Šimon Ondruch      37,80 s

Za tým instruktorů Mgr. Gabriela Cábová

Všechno foto zde.